AVRUPA İŞKENCENİN VE İNSANLIK DIŞI VEYA ONUR KIRICI CEZA VEYA MUAMELENİN ÖNLENMESİ KOMİTESİ’NE
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde tutulmakta bulunan Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın avukatları ile görüşmesi hukuka aykırı bir şekilde engellenmektedir. Abdullah Öcalan ile ilgili 7 Ağustos 2019 tarihinden bugüne kadar avukat görüş başvurularına izin verilmez iken Veysi Aktaş, Hamili Yıldırım ve Ömer Hayri Konar‘ın ise İmralı Adasına nakledildikleri 2015 yılından bugüne kadar bir kez dahi avukatları ile görüşmelerine izin verilmemiştir.
İmralı Hapishanesi’nde 15.02.1999 tarihinden bu yana izolasyon uygulamasının özel ve ayrımcı bir biçimi uygulanmaktadır. Avukat görüş yasağı, 27 Temmuz 2011 yılından 2 Mayıs 2019 tarihinde dek 8 yıl boyunca kesintisiz biçimde devam ettirilmiştir. 2019 yılında 5 avukat görüşmesi gerçekleşebilmiş, 7 Ağustos 2019 tarihli son avukat görüşü sonrası kesintisiz yasaklama uygulamasına yeniden başlanmıştır.
İmralı Hapishanesi’nde uygulanan bu ağır tecrit hali komitenizin 6-7 Mayıs 2019 tarihli ziyaretinize dair 5 Ağustos 2020 tarihinde yayımlanmış olan raporunuza da yansımış bulunmaktadır. Raporunuzda birçok ihlal tespiti yer alırken avukat ve aile görüşmesi ile ilgili olarak “CPT, Türk makamlarını İmralı Hapishanesindeki tüm mahkumların, istedikleri takdirde, yakınlarından ve avukatlarından etkili bir şekilde ziyaret alabilmelerini sağlamak için gerekli adımları atmaya çağırıyor. Bu amaçla, ‘disiplin’ nedenleriyle aile ziyaretlerini yasaklama uygulamasına son verilmelidir. Ayrıca Komite, Türk makamlarından İmralı Hapishanesinde tutuklu bulunan tüm mahkumların aile üyeleri ve avukat ziyaretleri hakkında aylık olarak açıklama yapmalarını talep etmektedir.” (51 paragraf) ifadeleri yer almaktadır. Raporunuzda belirtmiş olduğunuz bu durum bugün daha ağır bir şekilde devam etmektedir. Bu raporunuza karşılık İmralı Hapishanesinde tavsiyelere uygun iyileştirme beklenirken mahpuslar hakkında yeni disiplin cezaları ve İnfaz Hakimliği yasaklama kararları verildiği avukatları tarafından açıklanmıştır.
Türkiye’de hapishanelerde yaşanan insan hakları ihlallerinin sonlandırılması, ağır infaz koşullarının düzeltilmesi ve İmralı Hapishanesi’nde uzun yıllardır sürdürülen ağır tecrit ve izolasyona son verilerek, buradaki mahpusların aileleri ve avukatları ile görüşmelerin sağlanması talepli 27 Kasım 2020 tarihinde süresiz ve dönüşümlü açlık grevleri başlatıldığı öğrenilmiştir. Bu açlık grevleri 290 gün boyunca çeşitli şekillerde devam etmiştir. Türkiye genelinde cezaevlerindeki açlık grevi 12 Eylül 2021’de sona ermiştir.
14 Mart 2021 tarihinde sosyal medyada Abdullah Öcalan’ın sağlığı ile ilgili spekülasyonlara dair iddiaların ortaya çıkmasıyla kamuoyunda ciddi kaygılar oluşmuştur. Bu kaygılar üzerine 25 Mart 2021 tarihinde ailelere telefon ile iletişim imkanı sağlanmış olsa da Abdullah Öcalan’ın kardeşi ile görüşmesi 4-5 dakika sonra kesilmiş, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş’ın aileleri ile görüşmesi ise mümkün olmamıştır. Bu kısa telefon görüşmesinde Abdullah Öcalan’ın iletişim kesilmeden önceki bölümde açık ve net bir şekilde avukatları ile görüşmek istediğini ifade ettiği kardeşi tarafından da kamuoyu ile paylaşılmıştır.
İmralı Hapishanesinde uygulanmakta olan bu ağır tecrit haline yönelik Türkiye’de birçok baro, hukuk ve insan hakları kuruluşunun aktif üye ve yöneticilerinin olduğu 768 avukat imza kampanyası ile yasaklanan avukat ziyaretlerine karşı tavır almışlardır.
(https://ozgurlukicinhukukcular.org/tr/detay/basina-ve-kamuoyuna)
Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) insan hakları mücadelesi birikimi açısından önemli ve değerli bir kurum niteliğindedir. CPT’nin işkence niteliğinde olan bu ağır tecrit konusunda sorumluluk alması kuruluş felsefesi ve sözleşmesi gereğince demokratik kamuoyunca beklenen bir durumdur. Ancak maalesef 11-25 Ocak 2021 tarihindeki ziyarette 5 Ağustos 2020 tarihli rapora rağmen herhangi bir iyileştirme olmayan İmralı Hapishanesinin ziyaret programında olmamasının veya yasal temsilcileri ile görüşülmemiş olmasının, hukuksuz uygulamaların devam ettirilmesinde katkısı olduğu kanaatindeyiz.
Komitenizin, 1999 yılından bu yana İmralı Hapishanesine 10 ayrı ziyaret gerçekleştirdiği bilinmektedir. İmralı Hapishanesi’nde 22 yılı aşan zaman içerisinde infaz koşullarının ne denli ağırlaştığını da gözlemleyebilmiştir. Birçok hapishanede yaşanan hak ihlallerine karşılık ziyaretlerde bulunan, raporlar yazan açıklamalar yapan biz hukuk ve insan hakları kurumlarının İmralı Hapishanesi’ni ziyaret etmemiz raporunuzda da yer alan özel infaz rejimi nedeniyle mümkün olamamaktadır.
İmralı Hapishanesi’nde uygulanan avukat yasağı, 2015 yılında güncellenen Birleşmiş Milletler (BM) Mahpuslara Yönelik Muamelede Asgari Standart Kurallar (Nelson Mandela Kuralları)’na, Komiteniz tavsiyelerine ve 5275 sayılı İnfaz Kanunu’na açıkça aykırıdır. Devletlerin hapishanelerde tutulanların kimliği ve mahkumiyetinin niteliğine bağlı olmaksızın haklarını kullanmalarını güvence altına alma yükümlülüğü bulunmaktadır.
Bizler de aşağıda imzası bulunan hukuk ve insan hakları kuruluşları olarak Komitenizin 5 Ağustos 2020 tarihli raporunuzun gereğinin yerine getirilmesi için etkin bir takip yapılmasını; İmralı Hapishanesi’nde tecridin bir parçası olan avukat yasaklama kararlarının ortadan kaldırılması için acilen harekete geçilmesini, 2019 tarihli son ziyaret üzerinden 2 yılı aşkın sürede koşulların ağırlaşmasındaki kurumsal sorumluluğunuz doğrultusunda İmralı Hapishanesinin ziyaret edilerek rapor hazırlanmasını talep ediyoruz. 17.09.2021
Özgürlük için Hukukçular Derneği Genel Merkezi(ÖHD)
Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Merkezi (ÇHD)
İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi (İHD)
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV)
Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV)
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST)